Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober 2021

Klikk for stort bildeTema 2021: Livet under og etter pandemien.

Årets kampanjetema er livet under og etter en pandemi, og skal belyse hvor verdifulle vi er for hverandre for å forebygge ensomhet og utenforskap.

«Mye tyder på at det er de mest sårbare som har fått de største belastningene. For dem må motstandskraften være bygget inn i selve omgivelsene. Resiliensen må finnes i relasjoner, i nærmiljøet og i samfunnet rundt.» (Peder Kjøs, 2021).

God psykisk helse handler om motstandskraft. De som opplever å ha venner og et fellesskap er bedre rustet til å takle store omveltinger i livet. Sosial støtte er forebyggende, samtidig som det øker sjansen for å søke om å få hjelp når det butter. Samtidig henger det ofte sammen med opplevelsen av nærhet til andre, som for mange har vært utfordrende i en tid med større avstand til dem vi vanligvis har rundt oss.

I anledning verdensdagen for psykisk helse 2021 kan du se et digitalt foredrag med Mats Grimsæth:

«Det finnes ingen fasit på livet»

Verdensdagen for psykisk helse ble opprettet i 1992 da World Federation for Mental Health (WFMH) satte 10. oktober som en dag for å fremme kunnskap og bevissthet om psykisk helse i hele verden. Dagen markeres i mer enn 150 land på ulike måter.

Verdensdagen for psykisk helse har som mål å spre kunnskap og gjøre det lettere å snakke åpent og fordomsfritt om psykisk helse. Den psykiske helsen vil bli utfordret gjennom livet. Det å slite psykisk i perioder er normalt, og halvparten av oss har eller vil få en psykisk lidelse i løpet av livet. Nettopp fordi det angår så mange, er det nødvendig at vi er klar over hva vi kan gjøre i hverdagen for å bygge motstandskraft, men også hvilke verktøy vi har for å møte psykiske utfordringer.

Årets kampanjetema er livet under og en pandemi, og skal belyse hvor verdifulle vi er for hverandre for å forebygge ensomhet og utenforskap.

Du kan gjøre en forskjell

Årlige spørreundersøkelser og evalueringer gjennom Verdensdagen, viser at samfunnet har bidratt til større åpenhet om psykisk helse, men at vi på individuelt nivå fortsatt synes det er lettere å snakke om vår fysiske helse enn vår psykiske.

Vi har med andre ord fortsatt en stor og viktig jobb i årene som kommer for å gjøre det enklere å snakke åpent og fordomsfritt om hvordan vi har det. God psykisk helse bygges i omgivelsene våre og er et felles ansvar.

Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp!

Ti råd for et inkluderende arbeidsliv

• Bry deg. Alle trenger å bli sett og verdsatt.
  • Gi tillit. Alle har noe å gi hvis de slipper til.
  • Ikke aksepter mobbing og utfrysing. Stopp rykter.
  • Vær romslig. Verdsett mangfold og ulikheter.
  • Lytt til andre. Vis interesse for andres arbeid.
  • Verdsett åpenhet. Snakk sammen.
  • Skap trygghet og takhøyde. Feil er noe vi kan lære av.
  • Ta ansvar. God tilrettelegging er et samarbeidsprosjekt.
  • Ta problemer på alvor. Finn løsninger sammen
  • Psykisk helse angår oss alle. Snakk om det.

Dette gjør oss langtidsfriske

• Innflytelse på arbeidssituasjonen.
  • Å føle seg sett, hørt og verdsatt.
  • Å oppleve arbeidet som meningsfylt.
  • Trygghet og en viss grad av forutsigbarhet.
  • Sosial støtte.
  • Passe utfordrende arbeidsoppgaver.
  • Nok tid og riktig kompetanse til å utføre oppgavene.
  • Å være en del av et positivt arbeidsmiljø.

Les mer om verdensdagen for psykisk helse 2021 her