Verdensdagen for psykisk helse - vi trenger hverandre

 

Markering av Verdensdagen for Psykisk helse i Hattfjelldal 10 oktober 2022.

I skolen viser vi film, «Innsiden ut» for barna på mellomtrinnet i Hattfjelldal, Susendal og Varntresk.

Det vil bli undervisning om Psykisk helse v/helsesykepleier og Los-koordinator på ungdomsskolen og på vg1, avd Hattfjelldal.

På helsestasjonen vil det være utdeling av twist og kaffe på venterommet ved influensavaksineringen, samt opplysning om verdensdagen og Tema/Psykvettregler på samme sted.

Det vil være gjennomgang av «Råd for gode arbeidsdager» på alle arbeidsplasser i kommunen.

Mandag 10.okt vil «Et treffsted» ( i ungdommsklubbens lokaler under legekontoret) være åpent i anledning Verdensdagen for psykisk helse kl 12.00 til 15.00. Her serveres det kaffe og noe å bite i.

Vi har alle et grunnleggende behov for å høre til og være del av et fellesskap. Men det kan være utfordrende å kjenne på tilhørighet i et samfunn hvor folk må presse seg gjennom et nåløye for å passe inn.

I år ønsker Verdensdagen for psykisk helse å motivere til tiltak og initiativ som reduserer avstanden mellom oss.

Verdensdagen oppfordrer derfor til markeringer som skaper gode og meningsfulle møter mellom forskjellige mennesker. Vi trenger flere arenaer og anledninger til å møtes på tvers av generasjoner, kulturer, personligheter, meninger og erfaringer. Det er med på å utvide vår forståelse for hverandre, og er et viktig bidrag for å motvirke stigma, ensomhet og utenforskap.

Felles mål gir tilhørighet

Vi ønsker at årets markeringer bidrar til å skape nye møteplasser, men også til å gjøre våre viktigste møteplasser bedre. Mer inkluderende, tilgjengelige og meningsfulle for et større mangfold mennesker.

Uro, skam, frykt og bekymring kan føles lammende, og er en naturlig reaksjon på tiden vi er inne i. Det kan gjøre at vi trekker oss tilbake, og blir mer trangsynt i vårt blikk på andre mennesker enn ellers. Det kan skape mer konflikt og polarisering som igjen øker avstanden mellom oss og påvirker den psykiske folkehelsen. For den som havner utenfor, blir det enda vanskeligere å akseptere seg selv som del av det store fellesskapet.

Etter to år med mye sosial avstand, er det på tide å løfte blikket fra kohortene våre. Mennesker trenger mennesker, og vi trenger flere anledninger til å møtes på en meningsfull 

måte. Det er vanskelig å spå hva som venter oss framover. Men en ting vet vi. Vi trenger hverandre på veien.

For å sitere frivillige Remi André Olsen fra Mental Helse Øksnes, så er det «tross alt ganske vanskelig, og til og med farlig, å være menneske helt alene.»