Velkommen til Hattfjelldal

Tre menn som padler i kajakk - Klikk for stort bilde   Hattfjelldal kommune er en typisk innlandskommune med innlandsklima og vinter med mye snø, og en kort hektisk sommer.

Vi ligger helt sør i Nordland fylke og grenser i sør mot Trøndelag og øst mot Sverige. Kommunen har et totalareal på 2684,2 km², og har 1297 innbyggere. [per 4. kvartal 2019]

Hattfjelldal kommune er en Sørsamisk språkforvaltningskommune, og har et Sørsamisk kunnskapssenter liggende i sentrum, og et eget samisk kultursenter, SIJTI JARNGE. På sørsamisk er Hattfjelldal Aarborte. Forklaring av Aarborte betyr ordet Aare som er avledet av adjektivet aare= tidlig, vårbrott. Siste ledd er mer uvisst, men kan dreie seg om en forvansking av substantivet Baertie/Barte = kanten av fjellet;tregrense, skogsbandet.

Store deler av kommunen består av fjell og vatn. En stor del av Byrkije/Børgefjell nasjonalpark ligger i Hattfjelldal, og vi har flere innfallsporter til den mektige nasjonalparken.  

Norges nest største innsjø, Røsvatn, ligger også i Hattfjelldal, med et areal på 219km².  Her kan det fiskes både ørret og røye året rundt, på vinteren går deler av løypenettet for snøscooter på Røsvatnet, og om sommeren er det fantastiske områder for kajakk- og båtliv.

Kommunens navn kommer fra fjellet Hatten, et fjell som er formet som en hatt og kan sees fra store deler av kommunen. Med sine 1128 moh er utsikten fra Hatten formidabel! Du kan se store deler av Røsvatn, Kjerringtinden (1395 moh.) og fjellene inn mot Hemnes og Sverige. Du ser også Øvre Elsvatn, Unkervatnet og inn mot Børgefjell, fra vårt kjente fjell.

Vårt kommunevåpen symboliseres med fjellet Hatten. Kommunen har egen kommune blomst som heter «Lappmarihand» (Dactylorhiza lapponica) og er kjent fra Skandinavia, Alpene og Skottland.

Hovednæringen er landbruk, ca 77 bruk er i drift i kommunen. En annen betydelig næring er skogbruk. Av industri har vi Arbor – Hattfjelldal AS, som både produserer konstruksjonsprodukter og interiørprodukter i spon- og MDF-produkter, i tillegg til baderomspanel. Bedriften har ca. 70 ansatte.

Nord-Norges største produsent av handlaftede tømmerbygg, Børgefjell laft AS holder også til i Hattfjelldal. I tillegg har vi både røye- og hjorteoppdrett i kommunen, og flere overnattingssteder for turister.

Nordlandsruta, en sammenhengende vandringsrute som går gjennom hele Nordland Fylke, begynner i Hattfjelldal, nærmere bestemt ved Harvasstua i Susendal. Derfra strekker den seg 84 km gjennom fantastisk villmark, nordover til kommunegrensen mot Hemnes. De fleste som går Norge på langs følger denne ruta.

Det er flere aktive lag og foreninger i Hattfjelldal, bl.a. snøscooterklubb, mc-klubb, husflidslag, historielag, flyklubb, 4H, 2 aktive idrettslag, grendelag og et aktivt musikkliv.

I Hattfjelldal har vi en flyplass for småfly. Denne ble bygget av tyskerne under andre verdenskrig, og betongdekket fra 1943 er fremdeles i bruk av Hattfjelldal flyklubb. Kortbaneflyplassen er den eneste gjenlevende, orginale tyske betongflyplassen i Norge.

Det er forøvrig flere krigsminner i Hattfjelldal, bl.a. en festning i Finnmoberga, som ble bygd av russiske krigsfanger, tiltenkt for å forsvare flyplassen.

I Hattfjelldal har vi tre oppvekstsenter. Varntresk og Susendal har klassetrinn 1-7, og Hattfjelldal oppvekstsenter har klassetrinn 1-10. Vi har en desentralisert avdeling for Mosjøen videregående skole med VG1 naturbruk.

I Hattfjelldal kommune er det tre kirker, lokalisert i Susendal, Varntresk og i Hattfjelldal sentrum.

Her finnes også sykehjem, legekontor, bibliotek, butikker og cafeèr.

Hattfjelldal ligger 75 km fra flyplass, 35 km fra jernbane og E6. Du kommer til Hattfjelldal ved RV 73, som også er mellomriksvei til Sverige, og ved å følge Sagaveien fra Sverige kommer du også til Hattfjelldal.

Velkommen til Hattfjelldal!