Frisklivssentralen

Frisklivssentralen gir veiledning og støtte til de som ønsker å endre levevaner knyttet til fysisk aktivitet, kosthold, tobakk, søvn og alkohol.

Formålet med Frisklivssentralen er å fremme fysisk og psykisk helse og forebygge eller begrense utvikling av sykdom blant de over 18 år i kommunen. Tilbudet er en del av kommunehelsetjenesten i Hattfjelldal og vi tilbyr individuell veiledning, motivasjonssamtale, gruppetilbud og kurs innen fysisk aktivitet, kosthold, søvn og røykeslutt. Vi har også åpne treningsgrupper for deg som ønsker å være fysisk aktiv uten henvisning fra helsepersonell. 

Vi tilbyr

  • Helsestamtale
  •  Individuell veiledning i fysisk aktivitet, kosthold og røykeslutt
  • Gruppetrening på grønn resept 2x uka
  • Kurs utarbeidet av Helsedirektoratet: Bra mat kurs, Søvnkurs og Tobakksfrikurs
  • Fallforebyggende trening 2x uka   

Frisklivsresepten – Grønn resept:

Frisklivsresepten er et lavterskeltilbud for deg som ønsker å komme i gang med trening og kostholdsendring. Lege, NAV, Miljøterapitjenesten og fysioterapeut kan henvise deltakere til frisklivssentralen gjennom frisklivsresepten. Du kan også ta kontakt direkte med sentralen. Resepten varer i tre måneder, og starter med en samtale, hvor vi ser på muligheter og mål for perioden. Etter første samtale vil deltagerne få tilbud om å delta i en treningsgruppe med trening 2 ganger i uken. Etter tre måneder med trening gjennomføres en ny samtale, og resepten kan fornyes ved behov dersom det er ledig plass. Perioden startes og avsluttes med en gåtest på tredemølle med formål om å motivere brukeren til trening, og for å kunne evaluere utvikling i indirekte fysisk form. Kommunalt ansatte har krav på fri i arbeidstiden for å delta på treningene de første tre månedene og vi oppfordrer andre arbeidsgivere til å gjøre det samme.

Tid: tirsdag 12:30-13:30 og torsdag 12:30-13:30.
Sted: Kulturstua eller ute
Pris: 200 kr. for deltagelse i 3 måneder, 200 kr. i depositum på treningskort.

Du får fri adgang til treningsrommet, slik at du kan trene utenom de faste treningstidene. Det er også mulighet å delta på andre gruppetilbud på kveldenene.

Fallforebyggingsgruppe/trim for eldre

Kroppen er skapt for aktivitet, også når man blir eldre. Selv om man ikke har vært særlig fysisk aktiv tidligere, kan man forbedre både kondisjon, utholdenhet, balanse, styrke og bevegelighet uansett alder! Gruppen er derfor et tiltak som kan bidra til at eldre skal kunne bo og leve selvstendig i eget hjem så lenge som mulig. Etter trim på torsdagene har frivillighetssentralen «møteplassen» hvor det serveres kaffe og vafler. 

Målgruppen er personer som bor hjemme og ønsker å komme i gang med trening. Dette passer for deg som er eller har:

• Nedsatt funksjonsnivå

• Motivert for å delta i gruppetrening

• Redd for å falle eller har falt tidligere

• Ustø eller oppleve å ha problemer med balansen, men kan stå litt uten støtte

• I stand til å ta imot instruksjon, kunne svare på spørreskjema og organisere din hverdag selv

Tid: Tirsdag og torsdag kl. 10.30-11.00

Treningen er kun åpen for beboere på Bo & Service for å kunne overholde gjeldende retningslinjer for COVID-19.

Aktuelle kurs utarbeidet av Helsedirektoratet

  • «Bra mat for bedre helse»

Passer for alle som ønsker inspirasjon til mat i hverdagen, en oppfriskning av kunnskap og eventuelt motivasjon til å gjøre endringer. Kurset består av 4- 5 samlinger.

Aktuelle tema er sunne matvarevalg, 5 om dagen, regelmessige måltider, porsjonsstørrelser, varedeklarasjon og praktisk matlaging.

  • «Sov godt»

Egner seg for alle som opplever at søvnvansker går ut over hverdagen. Kurset foregår over 4 samlinger på 2 timer hver.

Aktuelle tema er søvn og søvnvansker, avspenningsteknikker og bruk av søvndagbok.

  •  «Tobakksfri sammen»

For deg som synes det er lettere å slutte sammen med andre! Totalt 6 møter, hvor røyke/snusslutt foregår mellom 2. og 3. møte. Med fokus på motivasjon.

Anne Kristine Sørdal
Ergoterapeut
E-post
Telefon 75 18 49 46
Mobil 979 85 228